SELAMAT HARI MERDEKA KE-64 BUAT RAKYAT MALAYSIA! KAMI BEROPERASI PADA 31 OGOS 2021 KECUALI PENGEPOSAN PESANAN ATAS TALIAN.
Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
Our Courier Partner -> West Malaysia: J&T Express | East Malaysia: Poslaju/J&T Express | International Shipping: DHL E-Commerce/Express
RM38.00
Tawarikh Melayu dan Melaka: Esei-esei Pilihan
Price RM38.00
Product SKU 9789672165910
Brand Gerak Budaya
Reward Points 38
Points Needed 7600
Availability 2
Quantity
Description

Tawarikh Melayu dan Melaka: Esei-esei Pilihan - Kulit Lembut


 
Penulis: Ahmat Adam 
Penerbit: Strategic Information and Research Development Centre (SIRD)
ISBN: 9789672165910
Tahun: 2021
Bahasa: Melayu
Bil Muka surat: 255
Berat: 431g

 

"...penerbitan esei-esei ini juga digerakkan oleh rasa tidak senang penulis terhadap beberapa orang yang berlagak sarjana ilmu tawarikh tetapi menulis hal-hal dongeng ciptaannya sendiri yang didakwanya sebagai sejarah, tanpa mengemukakan dalil sahih yang menjadi landasan penulisan ilmu tawarikh atau ilmu sejarah."

 

Dalam karya terbarunya ini, Prof. Emeritus Ahmat Adam membincangkan zaman silam Melaka dan kaitannya dengan tawarikh bangsa Melayu. Esei-esei yang terkumpul dalam buku ini adalah hasil daripada penyelidikan beliau, dan antara  topik yang dibincangkan ialah penaklukan kesultanan Melayu Melaka oleh bangsa Portugis, perihal Laksamana Melaka yang bergelar Hang Tuha (bukan "Tuah"), dan warisan budaya Nusantara seperti ilmu hururf serta hubungannya dengan permasalahan dan makna huruf al-Qurán yang sangat mempengaruhi para sarjana zaman dahulu.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More