Happy Chinese New Year 2020 | Kindly note that our courier is suspending its delivery services from 21st to 28th Jan 2020 due to festive holiday.
Free shipping for orders over RM200.00 within Peninsular Malaysia
Kindly register an account with us before place an order by
RM45.00
Tabiat Kediktatoran dan Keruduman Perhambaan
Price RM45.00
Product SKU 9789671558935
Brand Maqasid Institute Malaysia
Reward Points 45
Points Needed 9000
Availability 14
Quantity
Description

Tabiat Kediktatoran dan Keruduman Perhambaan - Kulit Lembut

Pengarang: Shaykh Abdul Rahman al-Kawakibi / Marwan Bukhari A Hamid (Penterjemah)

ISBN: 9789671558935 
Tahun: 2019
Bahasa: Melayu
Muka Surat: xxii + 236
Berat: 354 gram

 

Abdul Rahman al-Kawakibi (1854-1902) merupakan salah seorang tokoh intelektual dan pemikir Muslim terkemuka. Beliau juga merupakan salah seorang pendokong utama gerakan Islah pada abad yang ke-19. Beliau turut dikenali sebagai ‘al-Sayyid al-Furati’ dan ‘Pengembara Kaf’. Selain memberi perhatian yang besar dan luas terhadap dunia keilmuan, beliau juga seorang pengembara serta berpengalaman luas memegang pelbagai jawatan penting pada zamannya serta memainkan peranan sebagai intelektual awam dalam mereformasi pemikiran masyarakat Muslim. Gabungan intelektualisme dan aktivisme cukup mempengaruhi hasil intelektualnya sebagaimana terpampang dalam dua karya agungnya iaitu Umm al-Qura dan Tabai’ al-Istibdad. 

 

TESTIMONIAL

"Walaupun buku al-Kawakibi ini ditulis lebih daripada satu kurun yang lalu, namun isu-isu yang dibahaskan olehnya tetap masih relevan kepada zaman sekarang. Kesegaran kupasan buku ini terpelihara hingga ke hari ini kerana isu utama yang dibicarakannya, iaitu isu kediktatoran, adalah isu yang perenial dan berkekalan dalam kehidupan politik manusia dalam ertikata bahawa ia sentiasa dihadapi oleh sebahagian besar daripada umat manusia. Pada setiap masa akan terdapat negara atau masyarakat yang terpaksa bergelut dengan isu kediktatoran dalam pemerintahan. Dengan kata lain, muka bumi ini tidak pernah sunyi daripada masalah kediktatoran. Bagi mereka yang mahu belajar daripada sejarah, buku Tabiat Kediktatoran dan Keruduman Perhambaan ini adalah sebuah tulisan yang berguna untuk membantu kita memahami kediktatoran sebagai suatu kecenderungan manusia dalam bermasyarakat dan berpolitik dan juga memahaminya sebagai fenomena sosial yang boleh dan malahan patut dicegah daripada berlaku kerana ia boleh mengakibatkan kehancuran masyarakat." - Profesor Ulung Datuk Dr Osman Bakar, Penyandang Kursi Pemikiran Islam al-Ghazali & Shaykh al-Kuliyyah, ISTAC-IIUM

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More