Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM75.00
Sunah Memanah: Himpunan 333 Hadis
Price RM75.00
Product SKU 9789834176365
Brand Taman Pustaka
Reward Points 75
Points Needed 15000
Availability Out Of Stock
Description
Sunah Memanah: Himpunan 333 Hadis - Kulit lembut 
 
Penulis: Tengku Ahmad Ridhaudin
Tahun: 2019
Bahasa: Bahasa Melayu
Bil Muka surat: 348
Berat: 606g
 
MEMANAH adalah sumber aqidah mukmin seperti tercatat di dalam surah Al Anfal:17 
 
Terjemahan: Maka bukanlah kamu yang membunuh mereka, akan tetapi Allah jualah yang menyebabkan pembunuhan mereka. Dan bukanlah engkau {wahai Muhammad) yang melempar ketika engkau melempal akan tetapi Allah jualah yang melempar (untuk membinasakan orang-orang kafir), dan untuk mengurniakan orang-orang yang beriman dengan pengurniaan yang baik (kemenangan) daripada-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Mendengari lagi Maha Mengetahui.
 
Memanah ditafsirkan antara kekuatan Muslim seperti disebut di dalam surah Al Anfal: 50. Sunah memanah bukan semata-mata sukan dan budaya baru tetapi unjuran agama yang telah lama dilupakan masyarakat Muslim khasnya dan masyarakat dunia amnya. Namun usaha pelbagai kelompok pengemar tradisi ini di seluruh dunia, membawa kembali minat, pengkajian, dan aktiviti rnemanah sunah ke persada dunia hari ini. Namun Nabi saw sentiasa mendahulukan cinta kepada perdamaian, bukan perang.
 
"Bahawa sesungguhnya kami datang bukanlah untuk memerangi seseorang, akan tetapi kami dating untuk mengerjakan 'umrah. Sesungguhnya orang Quraisy itu telah dilemahkan dan dirusak oleh peperangan. Kalau mereka menghendaki, saya beri tempoh kepada mereka dan mereka dibiarkan tidak perang antara saya dan mereka, biarpun saya akan menang. Kalau mereka hendak masuk ke dalam apa yang dimasuki orang banyak, iaitu perang, mereka boleh melakukannya! Kalau tidak, maka mereka dapat berehat. Kalau mereka tiada mahu,maka Tuhan yang, diri ku di tanganNya, mereka akan saya perangi atas dasar tugas, sampai leher saya putus. Sesungguhnya Tuhan akan melaksanakan pekerjaanNya.”
Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More