Our website is facing technical glitch where you will find item with no price, weight or description. Contact us via whatsapp with books you would like to purchase and we will assist you.
Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM40.00 RM45.00
Kefakiran Dan Zuhud Dalam Islam
End In :
Price RM40.00 RM45.00
Product SKU 9789672422396
Brand Halaqah Muamalah
Size (L x W x H) 25 cm x 20 cm x 2 cm
Reward Points 45
Points Needed 9000
Availability 49
Quantity
Description

*Buka untuk tempahan belian. Tarikh terbit adalah 31 Mac 2023 dan pengeposan bermula pada 10 April 2023 termasuk dengan buku yang dipesan dalam no. order yang sama. Kami nasihatkan untuk lakukan order berasingan dengan buku-buku lain jika ingin dipos berasingan*

 

Kefakiran Dan Zuhud Dalam Islam (Terjemahan Kitāb al-Faqr wa al-Zuhd, Imām al-Ghazālī) - Kulit lembut

 
Penterjemah: Muhammad Hasan Shaharin & Rizky Febrian
ISBN: 9789672422396
Penerbit: Rihla & Halaqah Muamalah
Tahun: 2023
Bahasa: Melayu, Arab
Muka Surat: xvi + 267
Berat: g

 

Orang yang zuhud ialah orang yang berdikari dan mandiri, serta tidak bergantung harapan kepada orang lain, tidak meminta-minta, dan merasa cukup dengan apa yang dimilikinya. Walaupun kebergantungannya hanya kepada Allah SWT, namun dia tetap berusaha sedaya upaya dan sehabis baik dalam menyara kehidupan dan tanggungannya dengan bekerja mencari rezeki yang halal lagi baik. Sama ada dirinya miskin atau kaya, hidupnya tetap bersederhana, tidak boros dan membazir, tidak juga kedekut dan kikir, tidak berbuat kezaliman dan kemaksiatan, bahkan sentiasa bersungguh-sungguh memperelokkan dirinya dengan sifat-sifat yang mulia dalam memenuhi tugas hakikinya sebagai hamba dan khalifah Allah SWT di dunia, demi memperoleh kebahagiaan abadi di akhirat sana.

 

Buku Kefakiran dan Zuhud dalam Islam ini merupakan terjemahan Kitāb al-Faqr wa al-Zuhd, suatu bab dalam karya agung Imam al-Ghazālī yang berjudul Iyā’ ‘Ulūm al-Dīn. Dalam karya ini, terdapat kira-kira 66 ayat Qur’an, 358 riwayat, dan 3 syair sebagai dalil, bukti dan penjelasan berkenaan kefakiran dan zuhud. Sungguh pun kefakiran dan zuhud itu berbeza, namun saling berkait rapat, seseorang tidak dapat berada di peringkat kefakiran melainkan menempuh jalan zuhud terlebih dahulu dengan meninggalkan segala keinginan, keterkaitan dan keterpautan hati terhadap dunia dan segala macam habuan bagi dirinya. Harta diumpamakan seperti air, yang diperlukan oleh seseorang untuk meneruskan keberlangsungan hidupnya. Namun demikian, hati seseorang itu sepatutnya tidak terpaut dan tertumpu kepada air tersebut, melainkan kepada Allah SWT sahaja.

 

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More