Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM200.00
RM5.00
Kunci Penuntut Ilmu Tauhid
Price RM5.00
Brand Al-Hidayah Publishers
Reward Points 5
Points Needed 1000
Availability 3
Quantity
Description

Kunci Penuntut Ilmu Tauhid - Kulit Lembut
Pengarang: al-'Alim al-'Allamah Zainul Abidin Ibnu Muhammad al-Fatani (Tuan Minal)
Penerbit: al-Hidayah House of Publishers Sdn Bhd  
ISBN: 9789670267425
Tahun: 2012
Bil Muka surat: 49
Berat: 80g 


Kitab ini merupakan sebuah kitab yang membicarakan dengan ringkas tentang sifat wajib, sifat mustahil dan sifat harus bagi Allah. la juga turut membicarakan secara ringkas sifat wajib bagi para Rasul serta sifat mustahil dan harus baginya yang telah dikarang oleh Al-'Alim Al-'Allamah Zainul Abidin Ibnu Muhammad Al-Fathani yang masyhur dengan gelaran Tuan Minal.

Di dalam kitab ini turut memuatkan satu risalah pada menyatakan sebab-sebab yang menjadikan seseorang itu murtad yang dikarang oleh al-Fadil Umar. 

Pada akhir kandungan kitab ini terclapat nazam (syair) tauhid karangan Haji Ahmad Melaka, nazam kalimah Rasul, nasihat para guru dan nazam fikir bahasa melayu sembilan Yang munasabah dengan hadith oleh setengah daripada ulama Terengganu.

Kitab ini pada asalnya adalah ditulis dalam rulisan jawi dan telah digunakan di dalam pengajaran sekolah-sekolah pondok di mana kita ketahui sistem sekolah pondok ini amat popular dan telah ramai melahirkan para ilmuan dalam bidang agama dan juga bidang lain yang berkarisma dan menyumbangkan sumbangan besar kepada bangsa dan agama.
 
Semoga kitab ini mendatangkan manfaat buat para pembaca dan penuntut ilmu yang minat mendalami ilmu melalui kitab-kitab seperti ini.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More