Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM200.00
RM20.00
Akidah dan Pemikiran Islam: Isu dan Cabaran
Price RM20.00
Brand ITBM
Reward Points 20
Points Needed 4000
Availability Out Of Stock
Description

Akidah dan Pemikiran Islam: Isu dan Cabaran - Kulit Lembut

Pengarang: Mohd Farid Mohd Shahran
Penerbit: Institut Terjemahan & Buku Malaysia Bhd.
ISBN: 9789674300609
Tahun: 2015
Bil Muka surat: 159
Berat: 278g


Buku ini Akidah dan Pemikiran Islam: Isu dan Cabaran – merupakan penambahbaikan daripada buku asal yang bertajuk Isu-Isu Dalam Pemikiran Islam yang diterbitkan pada tahun 2008. Perbahasan dalam buku baharu ini meliputi tiga tema utama, iaitu akidah dan akhlak, akal dan logik dan intelektualisme semua aspek dalam pemikiran Islam, diharapkan agar isu-isu yang diketengahkan dapat membuka ruang dan peluang kepada pembacaan lanjut mengenai isu-isu ini.

 

…mereka yang tidak berakal, menurut Al-Quran, bukan sahaja merujuk kepada mereka yang mempunyai kurang daya penaklukan, tetapi juga merujuk kepada mereka yang menyalahgunakan pengetahuan mereka dengan melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan ajaran Allah seperti cuba menipu Tuhan dengan menghalalkan apa-apa yang diharamkan Allah…

Hujah-hujah Al-Quran sendiri yang dipersembahkan dalam gaya Bahasa akliah. Misalnya, Allah memurkai golongan-golongan yang tidak selaras antara perlakuan dengan perkataan mereka, di samping menggesa musuh-musuh Islam mengemukakan hujah-hujah mereka sekiranya mereka berada di pihak yang benar.

- Akal dan kedudukannya dalam Islam

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More