Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM45.00
Zakat Penjana Ekonomi Islam
Price RM45.00
Product SKU 9789830994314
Brand Al-Hidayah Publication
Reward Points 45
Points Needed 9000
Availability Out Of Stock
Description

Zakat Penjana Ekonomi Islam - Kulit Keras


Pengarang:  Dr.Rif'at Abd. Al-Latif Masyhur
Penerbit: al-Hidayah House of Publishers Sdn Bhd  
ISBN: 9789830994314
Tahun: 2010
Bil Muka surat: 680
Berat: 838g

Salah Satu daripada rukun Islam yang lima adalah menunaikan zakat. Ini menunjukkan bahawa pengurusan ekonomi dan kewangan dalam Islam adalah amat penting dan menjadi tuntunan Islam itu sendiri. Sistem ekonomu dan kewangan Islam yang berasaskan zakat teribana daripada beberapa aspek seperti kepercayaan, ketuhanan, kepimpinan, perhubungan, pembersihan dan penyucian harta. Selain itu, tidak ada tembok yang memisahkan antara ekomomi dan kewangan daripada soal sosial, politik, etika ataupun moral. Itulah asas, konsep dan sistem ekonomi Islam yang ditunjukkan oleh zakat.


Berdasarkan hadis Nabi s.a.w. “…beritahulah mereka bahawa Allah mewajibkan ke atas mereka zakat dalam harta-harta mereka, yang diamabil dari orang kaya mereka dibiberikan kepada orang miskinnya.” Di dalam harta itu bukan semuanya adalah hak mutlak seorang individu tersebut. Sebahagian daripadanya adalah milik orang lain. Di sinilah zakat memberi ruang kepada umat Islam untuk memberikan hak tersebut kepada mereka berhak untuknya. Dengan zakat dapat membersihkan harta daripada unsur yang bukan menjadi hak pemiliknya. Nilai tolong-menolong dan berkasih sayang mampu menguatkan lagi keimanan serta mengukuhkan negara dan bangsa seri segi ekonomi, sosial ,moral and politik.


Kefahaman dan pengetahuan tentang zakat itu amat penting. Semoga dengan kefahaman tersebut kita lebih khusyuk dan istiqamah dalam menjalankan tuntutan agama da rukun Islam. Kehadiran buku akan membantu kita dalam usaha tersebut.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
You Might Like These Too:More