Free shipping within Peninsular Malaysia for order over RM120.00
RM35.00
Fiqh Ekonomi Islam
Price RM35.00
Product SKU 9789675267222
Brand Blue T Publication
Reward Points 35
Availability Out Of Stock
Description
Highlight

Fiqh Ekonomi Islam - Kulit lembut

kondisi buku lama


Pengarang: Yusuf al-Qardhawiy
Penterjemah: Mohamad Dahlan Haji Arshad
ISBN: 9789675267222
Penerbit: Blue T. 
Bahasa: Melayu
Tahun: 2010
Bil. Muka surat: 634
Berat: 672 g

 

Buku ini membahas secara terperinci tentang peranan nilai dan akhlak dalam ekonomi Islam, kedudukan, martabat serta pengaruhnya terhadap berbagai aspek ekonomi seperti pengeluaran, penggunaan, pengedaran dan urus niaga. Ia juga mengemukakan pelbagai alternatif dan petunjuk ilahi dalam menghadapi pelbagai permasalahan ekonomi pada peringkat individu, masyarakat dan negara.

 

Nilai ketuhanan, kemanusiaan, akhlak dan kesederhanaan merupakan ciri-ciri utama yang membezakan antara sistem ekonomi Islam dengan sistem ekonomi yang lain.

 

Al-Qaradhawi juga menjelaskan tentang pentingnya mengembangkan potensi pada peringkat individu dan bangsa. Teguhnya potensi ekonomi merupakan punca kepada kukuhnya satu bangsa. Dalam isu penggunaan pula, al-Qaradhawi mengajarkan kita tentang pelbagai cara dan sarana yang harus diterapkan dalam menghadapi krisis ekonomi. Salah satu cara yang beliau syorkan ialah penjimatan. Beliau menggelari bangsa yang sanggup berjimat demi masa depan sebagai bangsa yang dewasa dalam sikap dan pemahaman.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
What's in the box
You Might Like These Too:More